ABSZTRAKT


Az emberi arc felismerése és a tekintetkövetés a gépi látás két olyan területe, melyek az ezredfordulóig hatalmas változásokon mentek keresztül, s a felhasználók igényeit egyre inkább kielégítve még napjainkban is fejlődnek. A kutatók, már a hetvenes évek óta dolgoznak ki jobbnál jobb módszereket, melyeknek köszönhetően rendszereik egyre pontosabbak és gyorsabbak lettek. Míg 1973-ban 75%-ban, a kilencvenes években 90%-ban, 2001-ben már szinte 100%-ban működő rendszerekről beszélhettünk az arcfelismerés terén.
Ma már rengeteg lehetőségünk van arra is, hogy az emberi szemet, vagy magát a pupillát detektáljuk, léteznek olyan megoldások, melyek csak egy webkamerát, de számos olyan is, melyek speciális hardvert igényelnek.
Napjainkban tekintetkövető szoftverek már nem csak kísérletezés, kutatás céljából készülnek: a biztonsági rendszerek szerves részét képezik, ilyen programokkal igyekeznek segíteni a mozgássérültek mindennapjait, megkönnyíteni számukra a számítógéppel való interakciót, de ezek mellett találhatunk olyanokat is, melyeket statisztikák készítésére, vagy a balesetek megelőzésének érdekében a sofőr vezetés közbeni éberségének figyelésére terveztek. Mára a gépi látás eme területe olyannyira népszerű lett, hogy az mobilplatformokon is megjelenik, sőt a Microsoft legújabb Windows 8-as operációs rendszerében lehetőségünk lesz a kurzor tekintettel való irányítására is.